Ο ιδρυτής του Aikido

Ο-Sensei Morihei Ueshiba

 

Το Aikido, γέννημα της πατροπαράδοτης Γιαπωνέζικης κουλτούρας, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας των πολεμικών τεχνών, γνωστή με τον γενικό τίτλο Budo.

Ιδρύθηκε από τον Morihei Ueshiba (1883-1969), χαρισματικό Δάσκαλο πολεμικών τεχνών, ο οποίος από πολύ νέος άρχισε να μελετά και να εξασκείται με επιμονή κάτω από την επίβλεψη επιφανών Sensei με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να διαπρέψει σε όλες τις πολεμικές τέχνες της εποχής του. Στα εικοσιπέντε του ήταν ήδη Sensei, στο Ju-Jutsu, Ken-Jutsu, Kendo, Tai-Jutsu και Bo-Jutsu.

Παράλληλα όμως με τις σπουδές του πάνω στο Budo μελετούσε και πνευματικά, πάλι υπό την επιτήρηση Ιερέων και Μοναχών του Shinto, τεχνικές Προσευχής (Kajikoto), Θεολογία, τεχνικές για την ηρεμία της ψυχής (Chinkon Hoo).

Το αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας μελέτης και της έντονης πνευματικής αναζήτησης του Morihei Ueshiba είναι το Aikido.

Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε με λόγια να αναπτύξουμε την φιλοσοφία του Aikido, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι μετά από εκατοντάδες σελίδες δεν θα έχουμε καταφέρει παρά να διακρίνουμε αμυδρά την υπόσταση του και σίγουρα θα έχουμε καταφέρει να φυλακίσουμε με λέξεις αυτό που γεννήθηκε ελεύθερο πριν από εμάς, και θα υπάρχει μετά από εμάς, την Αγάπη για την Ζωή.

Η λέξη Αγάπη έρχεται συχνά στα χείλια του Sensei Morihei Ueshiba.

Ο ίδιος λέει,
" οι τεχνικές δεν είναι τίποτα αν το πνεύμα που τις κινεί δεν είναι παρόν, αν η καρδιά, το 'kokoro' η Αγάπη δεν είναι ανεπτυγμένα. Αν σας επιτεθούν, αγκαλιάστε τον αντίπαλο σας με την καρδιά σας. Οι τεχνικές, έτσι, δεν είναι παρά η έκφραση αυτού του αγκαλιάσματος που έχει την πηγή του στην Αγάπη ".

Ευχόμαστε σε όλους εσάς που ξεκινάτε την μελέτη της Ζωής να χρησιμοποιήσετε το Aikido σαν εργαλείο για να αναπτυχθείτε σωματικά και πνευματικά για ένα κόσμο μη-βίας, και να δημιουργήσετε ένα τρόπο ζωής που να σέβεται τα Θεία τον Άνθρωπο και την Φύση.